Vind jij het ook lastig om te solliciteren? De meeste mensen hebben hier moeite mee! Dit komt vaak doordat we dit niet dagelijks doen. Je vraagt je af: 'stuur ik ook een sollicitatiebrief of is een cv genoeg?' en 'hoe zorg ik dat ik er tussenuit spring?'. Lees in deze blog de 5 belangrijkste punten om ervoor te zorgen dat jij op gesprek wordt uitgenodigd.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Handig om te weten is bijvoorbeeld dat recruiters er maar enkele seconden over doen om een indruk van je cv te krijgen. Dit wil niet zeggen dat je er geen aandacht aan moet besteden. Integendeel! Juist als je aan de juiste punten aandacht besteed, zorg je ervoor dat jij er tussen de tientallen - of soms wellicht honderden- sollicitanten bovenuit steekt! Belangrijk is dus dat je goed bent voorbereid en je weet wat de organisatie zoekt in een nieuwe kandidaat.
Sollicitatie tips voor vacatures van werken bij HANOS

Tip 1: Zorg ervoor dat je CV overzichtelijk en bondig is

Overzichtelijk en bondig. Maar wat is dan het meest belangrijk? Waar voornamelijk naar gekeken wordt door recruiters is :
1. Heeft deze persoon de benodigde competenties/vaardigheden om deze functie uit te voeren? en 2. Past deze persoon binnen de functie en onze organisatie?
Houd jezelf deze twee vragen voor wanneer je bezig gaat met je cv. Zet juist die cursus HACCP op je cv als er waarde wordt gehecht aan een hygiënische en schone werkomgeving, maar laat bijvoorbeeld een typecursus uit 1996 achterwege. Ga bij jezelf na of iets van toegevoegde waarde is voor de functie waarop je solliciteert. Dit betekent dat je cv dus niet hetzelfde is voor elke sollicitatie. Hierbij geldt wel: ga niet te ver met het ‘aanpassen’ van je cv. Het moet natuurlijk wel waarheidsgetrouw blijven.
Zorg dat je niet te enthousiast wordt met het opmaken van je cv waardoor niet alles meer duidelijk leesbaar is. Het is zonde als sommige functies wegvallen of verspringen, waardoor de recruiter je contactgegevens bijvoorbeeld niet meer kan zien.

Tip 2: De foto geeft een eerste indruk

Niet alleen je werkervaring doet er toe. Onbewust is een foto het eerste wat er in iemands beeld springt en hierbij wordt er vaak al een eerste mening gevormd. Zorg er dus voor dat je gaat voor een foto die laat zien wie jij bent, maar wel in een professionele zin. Blijf weg van de klassieke pasfoto, maar ga niet te ver (zoals een selfie van je Facebookpagina). Leg een aantal foto’s voor aan anderen en hoor welke zij geschikt vinden voor een cv.

Tip 3: Als je een motivatiebrief schrijft, maak het persoonlijk

Er zijn mensen die geen motivatiebrief toevoegen en anderen die van deze kans gebruik maken om hen enthousiasme voor de functie duidelijk te maken. Wat is belangrijk in een motivatiebrief als je besluit om hem wél toe te voegen?
Zorg dat je ook hier weer kort en bondig beschrijft (recruiters hebben vaak weinig tijd) waarom je geschikt denkt te zijn voor de functie. Laat daarnaast zien waarom jij juist zo enthousiast werd van déze functie en deze organisatie. En maak per sollicitatie een nieuwe motivatie. Geen enkele organisatie wordt warm van een motivatiebrief die duidelijk een standaard geschreven template is voor meerdere sollicitaties. In dit geval kan je hem beter achterwege laten.

Tip 4: Pak het eens anders aan, met bijvoorbeeld een videoboodschap

De videosollicitatie is niet helemaal nieuw, maar er wordt in Nederland nog vrij weinig gebruik van gemaakt. Wil je er echt bovenuit springen? Stuur dan een korte video met een presentatie van jezelf. Vervang hiermee de klassieke motivatiebrief. Dit is pakkender dan een cv en geeft je een grote kans om uitgekozen te worden door het tonen van creativiteit en durf!
Op Google zijn er genoeg tips te vinden over hoe je zo'n video kan maken. Vraag een vriendin of vriend om je te helpen bij het opnemen, of zorg voor een selfiestick.
Tip 5: Voeg referenties bij je CV

Tip 5: Voeg referenties bij je CV

Een sollicitatie die ondersteunt wordt door lovende referenties zal nog serieuzer worden genomen. Wacht hier niet mee tot bij het sollicitatiegesprek, maar laat dit terug komen op je cv. Laat je vorige werkgever er één zin uitpakken die jou omschrijft of iets dat je hebt bereikt en zet dit op je cv (uiteraard met de naam van het bedrijf en de persoon die dit heeft gezegd, zo kan de werkgever dit altijd checken). Je kan er ook voor kiezen om te refereren naar je LinkedIn pagina waar mensen die met je hebben gewerkt, jou kunnen ‘onderschrijven’ (als dit hebt natuurlijk).
Dit klinkt misschien logisch, maar toch komt het nog voor: gebruik geen vrienden of familie als referent op je cv. Dit geeft geen geloofwaardig beeld en de recruiter zal je niet meer serieus nemen.

Solliciteren maar!

Zo, nu weet je waar je op moet letten bij het solliciteren. Je bent er klaar voor. Solliciteer nu op één van onze leuke functies via onderstaande button! Ben je uitgenodigd? Gefeliciteerd! Op naar de volgende uitdaging: het sollicitatiegesprek. In onze volgende blog vertellen we je meer over hoe je je hier op kan voorbereiden.
Sollicitatie tips voor vacatures van werken bij HANOS
Sollicitatie tips voor vacatures van werken bij HANOS

Nooit meer een vacature missen?